Over Core Issues

Wist je dat de meeste worstelingen en relatieproblemen voortkomen uit het beeld dat mensen van zichzelf hebben? Hoe je jezelf ziet, hoe je over jezelf denkt en hoe je met jezelf omgaat? Dit zelfbeeld is vooral gevormd in je jeugd. Door de manier waarop je ouders/verzorgers met je omgingen. En omdat geen enkele ouder perfect is, loopt iedereen in zijn jeugd wel enige vorm van beschadiging op.

Zo’n beschadiging kan de ontwikkeling blokkeren of belemmeren. Dit wordt ook wel een relationeel- of ontwikkelingstrauma genoemd. Volwassen worden is dan een stuk ingewikkelder. Net als goed voor jezelf zorgen, gezonde grenzen stellen en je waardevol of goed genoeg voelen. Omdat deze vaardigheden niet voldoende zijn aangeleerd, ontwikkel je als kind een overlevingsmechanisme. Soms lukt dat prima. Maar soms blijken die op lange termijn minder effectief of zelfs destructief te zijn. Dat kan leiden tot depressie, afhankelijkheid, moeite met gematigdheid en fysiek somatische klachten.

CoreWork richt zich op het begrijpen en herstellen van die relationele beschadigingen. Vandaaruit kun je werken aan een nieuwe relatie met jezelf. Door de gebieden die destijds geen aandacht, erkenning of sturing hebben gekregen alsnog te ontwikkelen.

Doe nu de Core Issues test - vraag de gratis vragenlijst aan!

Ja, stuur mij de Core-Issues vragenlijst


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vijf Core Issues

Mijn aanpak is gebaseerd op het gedachtengoed van Pia Mellody, Amerikaanse pionier en auteur op het gebied van ontwikkelingstrauma. Beschadigingen uit je jeugd zijn volgens haar methode terug te voeren naar vijf Core Issues:

  • moeite met het ervaren van eigenwaarde
  • moeite met intimiteit, zelfbescherming en het bewaken van eigen grenzen
  • moeite met imperfectie/ jezelf bekritiseren en veroordelen
  • moeite met het goed zorgen voor jezelf en solidair zijn naar een ander
  • problemen met gematigdheid

Tijdens de coaching werken we actief aan deze Core Issues en nauwverwante thema’s als codependency en love addiction/love avoidance. Je leert dat het mogelijk is jezelf te helen en te ontwikkelen. Je krijgt concrete tools om het nieuw geleerde in de praktijk te oefenen en toe te passen zodat je de positieve werking direct ervaart.

Meer overcodependency


Als… je je eigen gedrag en zelfbeeld erg laat afhangen van een ander. Als je doet wat er van je verwacht of verlangd wordt en je je eigenheid opoffert. Net zolang totdat er niet veel meer van ‘jou’ over is. Letterlijk betekent codependentie: mede-afhankelijkheid. De theorie was ooit bedoeld voor partners van mensen met een verslaving. Inmiddels wordt het gezien als een samenspel van persoonlijkheidskenmerken en gedragingen die kunnen voorkomen bij verslavingsgevoelige mensen, bij hun naasten, maar ook bij mensen zonder verslavingsproblematiek.

Meer over love addiction/love avoidance


Als… je relatie niet goed is voor je geestelijke of lichamelijke gezondheid en als je toch denkt niet zonder die ander te kunnen. Veel liefdes- of relatieverslaafden zitten vast in de ‘hoe het zou kunnen zijn’, in plaats van te erkennen dat de relatie niet goed is. Ondertussen zorgen alle energie en moeite die je erin stopt dat je nog loyaler wordt tegenover je partner. Je hebt het gevoel dat je niet meer terug kunt. Zo ontstaat een emotionele verstrengeling en wordt spanning of angst verward met hartstocht en staat emotionele pijn gelijk aan liefde.

Herken je je in een van de Core Issues of verwante thema's?

Herken je je in een ven de Core Issues of verwante thema’s? Wil je ook een betere relatie met jezelf en anderen? Maak dan nu een afspraak of vraag de vragenlijst aan.  Mail naar Krista@corework.nl

Individuele Coaching

Lees Meer

Groepscoaching

Lees Meer

Online Training

Later meer...